Despre autor
Mă numesc Ștefan Mandachi și sunt autorul acestor instrumente educaționale. Câteva cuvinte despre mine. De profesie sunt avocat. Fac parte din Baroul Suceava. Am urmat cursurile Facultății de drept din cadrul celei mai prestigioase univesități din România, ”Alexandru Ioan Cuza” Iași. Am terminat un masterat în Științe penale (lucrare disertație nota 10), apoi am absolvit „Institutul Național pt. Pregătirea și Perfecționarea Avocaților”.
Întrucât eu aveam alt vis, să ajung foarte bogat, am renunțat să mai practic avocatura după doi ani.
În anul 2012, am deschis prima locație Spartan în Suceava. Aveam 26 de ani. Am transformat un mic restaurant de 60 metri pătrați în cea mai mare franciză de fast-food creată vreodată în România.
M-am înscris la toate seminarele de dezvoltare personală de atunci (erau mult mai puține), am căutat să mă apropii de oameni prosperi, am început să citesc obsesiv, să mă autoeduc și să mă descopăr.
Dacă există cineva care nu doarme nopțile pentru un scop, acela va ajunge la succes. Visurile mărețe cer sacrificii!
În 2018 am inaugurat un hotel pe care l-am proiectat și edificat de la temelie. Hotel Mandachi a ajuns, în doar patru ani de la inaugurarea sa, cel mai bine cotat hotel de patru stele din România, fiind prima unitate hotelieră din județul Suceava care câștigă acest premiu prestigios.
În 2016 am terminat Școala de film „New York Film Academy” din California, SUA. Am regizat două filme de scurtmetraj și două filme documentare de lungmetraj.
În 2018 am fondat Asociația Umanitară „Jeni Mandachi” prin intermediul căreia am început un amplu proces filantropic de care nu m-am mai putut separa.
În 2019 am generat protestul #șîeu, cel mai mare manifest împotriva tuturor Guvernelor și Președinților care au condus România din 1989, vinovați de lipsa autostrăzilor din țara noastră. „România vrea autostrăzi” a dezlănțuit un efect social colosal în rândul a milioane de români. Impactul a depășit cu mult toate predicțiile mele.
În 2020 am realizat cea mai mare strângere de fonduri realizată de o persoană fizică în România: am strâns 1.5 milioane de euro pentru victimele/spitalele Covid din România. Am donat zeci de mii de meniuri Spartan în restaurantele mele, dat am donat bani și servicii de peste 350.000 euro.
Am oferit integral, gratuit și fără nicio „despăgubire” sau contraprestație Hotel Mandachi cadrelor medicale și militare implicate în lupta împotriva Covid19. Am achiziționat prin campania 1CM autostradă o secție de terapie intensivă mobilă de 700.000 euro în care s-au salvat sute de vieți în timpul pandemiei.
În anul 2020 am obținut titlul de Cetățean de onoare al orașului Suceava, cea mai importantă distincție pe care am primit-o vreodată. La acea vreme am fost cel mai tânăr om care a primit acest titlu în orașul nostru.
În 2021 am obținut o hotărâre istorică în instanța de judecată împotriva Statului: prima hotărâre „pro-câini fără stăpân” în care a fost despăgubit un cetățean român.
Tot în acel an am construit o fântână în Africa (totul a pornit de la un vis din liceu), proiect prin care am convins mai mulți finanțatori să se implice. În sept 2023 am ajuns la 210 fântâni, un record românesc în Africa.
Poate că lucrul de care mă simt cel mai mândru și atașat, care m-a făcut să trăiesc cele mai intense stări, a fost perioada în care am găzduit 5000 de ucraineni și 1000 de câini și pisici la Mandachi Hotel & Spa. Implicându-mă total și necondiționat, am trăit emoții profunde și un sentiment existențial unic.
A ajuta a devenit un stil de viață pentru mine. În lunile februarie-aprilie 2022 am transformat Mandachi Hotel într-una dintre cele mai mari tabere de refugiați private din timpul războiului. Împreună cu 200 voluntari și cu echipa mea de la hotel, am asigurat transport gratuit la peste 20.000 refugiați, am găzduit gratuit cel puțin o noapte peste 5000 persoane refugiate (masă, cazare, duș, transport) și 1000 câini și pisici.
O altă acțiune cu care îmi hrănesc sufletul: am sterilizat gratuit peste 4000 câini și am găsit stăpân la peste 300 câini abandonați în râpe, la marginea șoselelor, pe malul apelor, pe ogoare și prin păduri.
Mă definesc prin acțiunile mele filantropice (am generat milioane de euro în donații) îmi dau sens și îmi încarcă inima și sufletul cu lumină, pace și viață. De aceea le fac.
Acasă am 7 câini, 2 pisici și 2 porci. Locuiesc în satul meu natal, Sfântu Ilie.
Iubesc muntele, am urcat pe Kilimanjaro și Moldoveanu. Iubesc Bucovina. Îmi iubesc prietenii (cei puțini pe care-i am). Admir oamenii inteligenți, de care încerc să mă înconjor. Sunt fidel tuturor angajaților și încerc să fiu cât de integru pot cu toți cei din jurul meu.
În 2023 am lansat o nouă ediție adăugită a Caietelor. Am reeditat Caietul visurilor, Caietul de strategie, Cartea cu citate și sper ca prin aceste instrumente educaționale să aduc un aport concret la transformarea societății românești.